skon-ullfilt

Sköna ullfiltar av egen ull

Vem vill inte ha ullfiltar av egen ull? Jag har alltid önskat att få äga en gård någon gång och under 15 års tid flyttade jag och min sambo runt bland olika torp och mindre gårdar som vi hyrde. Helst hade vi velat köpa någon av gårdarna men han som ägde dessa var väldigt nöjd med de pengar han cashade in för hyran tydligen. Trots att det var gårdar vi hyrde så ingick det tyvärr ingen mark då denna var utarrenderad på många år framöver. Så vi hade lada men ingen betesmark. Min dröm var att köpa en vallhund som jag skulle träna vallning med och sedan skaffa en flock med egna får och föda upp lamm. Av lammen skulle jag ta vara på lammskinnen och av fåren skulle jag göra någonting med ullen, kanske ullfiltar som jag är så förtjust i men det låter lite väl komplicerat för mig. Men ett och annat lammskinn skulle jag minsann spara och ha på verandan. Under tiden vi hyrde dessa gårdar så letade vi hela tiden efter något eget men de ställen som dök upp var antingen för dyra för oss eller för nedgångna och vi hade verkligen ingen lust att börja med renovering det första vi gjorde.

Det blev inga ullfiltar

Efter många års letande så fann vi äntligen vår egna gård av en slump, men det som från början inte var särskilt lyckobringande för oss slutade med att vi fick köpa stället några månader senare efter ett avhopp. Inga blev gladare än vi, jag var dessutom gravid och önskade verkligen att vi till slut skulle få tag på ett eget boende med lite mark. Vi flyttade in på nya gården och skaffade ganska omgående fyra stycken får. Efter första året som fårägare köpte vi en bagge som skulle betäcka fåren för att vi skulle få lamm. Det gjorde han med råge! Första kullen så fick vi sju tycken lamm på fyra tackor vilket var helt otroligt. Det hade jag aldrig trott. Dessa slaktades så småningom och jag ville spara på lammskinnen för att ha på verandan. Skinnen hängdes upp på tork i ett uthus vid ladugården och där skulle de hänga en vecka. Efteråt var det meningen att jag skulle bereda dom men eftersom jag inte hade tagit reda på vad det innebar så höll jag nästan på att kräkas när jag tog ner skinnen. Jag kan tala om att det blev inga skinn, dom hamnade alla i en svart soppåse och så var den idyllen kastad på tippen. 

Hälsovinst och värme med kompressionsstrumpor

När man är ute i naturen, eller om man bara går sin vardagliga promenad, är det inte sällan man blir kall och kylig. Oftast känns det då mest i benen, inte minst om man är äldre eller av olika andra skäl har dåligt blodtryck. Eftersom den här sajten handlar om varma kläder, tänker du nu kanske att lösningen är given: sätt på dig ett extra lager varma kläder. Men i många fall, kan lösningen vara betydligt enklare.

Kompressionsstrumpor, inte att förväxla med stödstrumpor, är strumpor som erbjuder rätt tryck för att underlätta blodcirkulationen i din kropp. Genom att strama upp dina ben, där blodet lätt samlas, gör de så att hjärtat behöver arbeta mindre, trycket i blodomloppet ökar, och du blir inte lika frusen som annars. Det är ett enkelt och väl beprövat knep som funkar i alla lägen.

Förutom att kompressionsstrumpor gör dig varmare genom att förbättra blodcirkulationen, gör de också så att du förhindrar bråck och annat som lätt kan komma med åldern.

Det här ger dig lite perspektiv på hur det där med värme i kroppen fungerar. Det handlar alltså inte bara om att sätta på sig supervarma kläder. Mycket spelar in.

Varför bör man ha riktiga MC-kläder?

När våren är på väg, snön dragit sig undan på marken, och de första snödropparna blivit synliga, är det många svenskar som börjar planera inför den första turen med hojen. Enligt beräkningar så har Sverige drygt 300 000 motorcyklar i trafik, en siffra som hela tiden ökar. En del av motorcyklisterna är unga, men ett stort antal är personer som på ålderns höst har bestämt sig för att skaffa en juste tvåhjuling, som ett sätt att uppfylla en gammal barndomsdröm. Att åka fritt på vägarna är en känsla som slår det mesta.

En av de viktigaste sakerna att tänka på som motorcyklist är att man har rätt kläder. För trots att motorcyklarna av idag är förhållandevis stabila, är det ändå relativt vanligt med olyckor. Och då är rätt mc-kläder ett absolut måste för att inte få allvarliga skador.

Säkra MC-kläder karaktäriseras främst av att de är gjorda i väldigt starka och slittåliga material, som till exempel Kevlar, Cordura eller vanligt skinn. Fördelen med dessa starka material är att de skyddar din kropp vid ett fall, blir lite som en andra hud. Om man har vanliga kläder på sig, får du inget skydd, utan din kropp blir den som får ta smällen i fallet. Det kommer att orsaka allvarliga skador, slita upp huden och ge ärr och men för livet.

Med det sagt, så vet du nu det första som du behöver göra när du skaffat en motorcykel: Köpa riktiga motorcykelkläder!

Klädmaterial som håller värmen

När vintermörkret och kylan kommer, är det viktigt att klä sig rätt för att klara den kalla årstiden. Att vandra ute på skaren är ju bara trevligt om man är varmt klädd.

Vilka material ska man då välja? Här kommer olika alternativ:

UllNaturlig värmehållning. Om man har ull nära kroppen kommer man med stor sannolikhet att hålla sig varm. Dessutom finns det idag en rad olika ullsorter som inte kliar. Det här materialet är dessutom helt naturligt, och om du skulle bli varm under din vistelse i naturen blir känslan inte alls lika obehaglig som med t.ex. bomull.

Fleece – ett material på frammarsch. Fleece-tröjan kom stort under 1990-talet, men har sedan dess legat i träda som modeplagg. Men nu är den på väg tillbaka. Anledningen är inte bara att snyggare och härligare modeller kommit in på marknaden, utan också att det är ett lätt material som håller värmen otroligt bra. Det suger åt sig lite fukt och torkar väldigt fort om det blir vått.

Dun – mjukt och härligt material. Dunets kännetecknas av att det värmer väldigt mycket, samtidigt som det är oerhört lätt. Med en dunjacka kan du därför på en helt naturlig väg gå mycket varmt klädd utan att vara tyngd av klädernas vikt. Ett bra och naturligt alternativ!